Wegańskie krokiety ziemniaczane

Składniki

  • 1 kg ziemniaków
  • 1 szklanka posiekanej natki pietruszki
  • 1 łyżka posiekanej mięty
  • 1 duża posiekana cebula
  • 1 stopiony ząbek czosnku
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 180 g tofu
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • Sól, pieprz
  • Mąka z bułką tartą
  • Olej z nasion bawełny do smażenia
źródło: archiwum prywatne

Przepis

Instrukcje:
Obierz ziemniaki i ugotuj je. Odcedź i i ubij.  Włóż je do dużej miski z resztą warzyw (oprócz mąki i bułką tartą) i dobrze wymieszaj. Włóż farsz do lodówki na pół godziny, aby zgęstniał. Uformuj krokiety, obsyp mąką z bułką tartą i podsmaż na gorącym oleju, aż się zrumienią i będą chrupiące.

źródło: archiwum prywatne